Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Adapostul Animal Life se deschide in luna ianuarie

Adapostul Animal Life se deschide in luna ianuarie

Raportul anual de activitate al Asociației Animal Life

Adăpostul din Dealul Gușteriței se deschide până la sfârșitul lunii

 

După mai bine de trei ani de eforturi imense din partea membrilor asociației, partenerilor, colaboratorilor și sponsorilor care au contribuit financiar, adăpostul privat al Asociației Animal Life se va deschide până la finalul acestei luni.

Ca în fiecare an, Asociația pentru Protecția Animalelor și Naturii „Animal Life” prezintă sibienilor raportul de activitate al anului precedent. „Pentru membrii asociației, 2017 a fost un an incredibil de greu, cu multe hopuri și greutăți, unele depășite, altele nu, un an în care nu am reușit să ducem la bun sfârșit multe dintre obiectivele pe care ni le-am propus la începutul anului, dar și multe altele duse la bun sfârșit care au meritat și ultimul gram de energie din partea noastră. În curând vom deschide adăpostul Animal Life, cea mai importantă lucrare a Asociației în cei 12 ani de la înființare”, spune Andreea Roseti, vicepreședintele Animal Life Sibiu.

Principala activitate a asociației în anul precedent a fost gestionarea și ajutorul pentru animalele de companie și de fermă aflate în dificultate. Asociația a preluat 237 de câini (cu 9,4% mai mulți decât în anul precedent) și 196 de pisici (cu 40% mai multe decât în 2016). 195 de câini, respectiv 157 de pisici au fost oferite cu succes spre adopție iar 354 de câini și 414 pisici au trecut prin procedura de sterilizare. O mare parte a sterilizărilor a avut loc în cadrul campaniei anuale de sterilizare. Programul, finanțat de Asociația Vilshofener Hunderettung und Tiertafel, prevede sterilizarea unui număr de 15 câini pe lună completat din luna aprilie cu un program finanțat din fonduri proprii în care se mai castrează și 10 pisici lunar. Animalele sunt fie dintre cele preluate de asociație fie ale persoanelor care apelează la programul asociației pentru că nu își pot permite o asemenea intervenție. Cele mai multe animale au fost sterilizate în cadrul campaniei ce a avut loc în colaborare cu echipa doamnei doctor Irina Corbu, de la Fundația Visul Luanei. Campania a avut loc în vara anului trecut, la Șura Mică, unde au fost castrate 426 de animale, 174 de câini și 252 de pisici. „Dacă socotim cele două cicluri anuale de împerechere și faptul că un câine fată în medie 6 pui iar o pisică 4, rezultă peste 4000 de noi animale care nu au mai ajuns în stradă. Și asta în doar un singur an”, spune Andreea Roseti.

O mare parte dintre fondurile strânse de asociație pentru finanțarea activității curente și a proiectelor speciale provine din participarea la Maratonul Internațional Sibiu 2017. Animal Life a participat și anul trecut la Maraton, cu nu mai puțin de 183 de alergători, de toate vârstele, care au reușit să adune impresionanta sumă de 48.683 de lei pentru proiectul sterilizărilor gratuite. De altfel, 2017 a fost un an în care Asociația a încercat să fie cât mai prezentă în viața orașului, în special prin proiecte de socializare și de educare a celor mai mici în ceea ce privește interacțiunea cu animalele. Căteii și pisicile Asociației au participat la Sibiu Challenge, în luna iunie, unde cei mici au putut să petreacă o zi în parc alături de animale și să învețe mai multe despre comportamentul lor în societate. Tot în parcul Subarini a avut loc primul proiect comunitar al asociației, finanțat de Primăria Municipiului Sibiu. În Orășelul Animalelor, cei mici și părinții lor s-au jucat cu pisicuțe și cățeluși dornici de smotoceală, cu iepurași pufoși, găinușe, căprițe și ponei, pe care au avut ocazia să îi călărească. Programul educativ a continuat în școli, cu proiectul „Școlarii de azi, voinicii de mâine”, un alt proiect finanțat prin Agenda Comunitară a Municipiului, în cadrul căruia voluntarii asociației au pregătit manuale despre cum să fim mai buni și mai atenți cu natura și cu animalele, manuale însoțite de mai multe excursii tematice în natură. Iar pentru că activitatea asociației nu înseamnă doar animale, membrii Animal Life au participat alături de Greenpeace la Duathlon Challenge, pentru protejarea pădurilor virgine ale României, la evenimentul din cadrul campaniei Greenpeace „Energy Citizens” dar și la conferința International Companion Animal Welfare, în luna octombrie, unde s-au legat relații de colaborare cu alte asociații din țară.

După ce în toamna anului trecut situația urșilor de ajung în zonele limitrofe ale orașului a revenit în actualitate, Animal Life a participat la două întâlniri ale Autorității Teritoriale de Ordine Publică din cadrul Consiliului Județean Sibiu. Prin intermediul Asociației, la cea de-a doua întâlnire a participat și dr. Iain Trewby, managerul proiectului LIFE Connect Carpathians, care a prezentat un amplu model de gestionare a situațiilor ce implică animalele sălbatice, a prezentat echipa necesară de intervenție, cadrul legal în care se pot desfășura aceste intervenții dar și situații cu care echipa sa s-a întâlnit de-a lungul timpului. Până în acest moment nu s-a primit nicio informație din partea autorităților referitoare la proiectul propus în cadrul ședințelor ATOP.

De departe cel mai important proiect al asociației este noul adăpost ce a fost construit în Dealul Gușteriței. Cu eforturi supranaturale și cu bani drămuiți până la ultimul leuț, adăpostul a fost finalizat în 2017 în proporție de 90% iar până la finalul acestei luni va fi inaugurat. Adăpostul va funcționa ca un centru de plasament în care animalele vor fi cazaate până la adopție. Adiacent, adăpostul va dispune de un mic cabinet medical cu un spațiu de cazare pentru cazurile grave. „Clădirile gândite de noi nu ne vor ajuta doar să cazăm animale ci aici vrem să fie un loc în care să putem efectua tratamente medicale și în special sterilizăril pe care le oferim gratuit celor care nu își permit aceste costuri. Mai mult, adăpostul va deveni locul în care persoanele dornice să ne ajute pot veni la întâlnirea cu noi și protejații noștri. Vom putea în sfârșit să avem un program de socializare a cățeilor, vom putea organiza activități cu copii și familii iar potențialii sponsori pot vedea foarte clar unde ajunge ajutorul lor. Nu am fi reușit niciodată finalizarea acestui proiect imens fără sprijinul unor prieteni extraordinari, Nicola Lehmann și asociația Streunerhilfe International, Marianne Brass și asociația Freie Tierhilfe, Marion Kellberger de la Vilshofener Hunderettung und Tiertafel, Aurelia Heilwagen, Barbara Maluck și multor altora cărora le suntem profund recunoscători”, mai spune Andreea Roseti.

Cele mai dificile activități ale asociației în anul ce a trecut au fost intervențiile. Dintre zecile de povești sfâșietoare, majoritatea cu final fericit. La începutul anului, Asociația a fost solicitată să intervină într-un sat din apropierea Sibiului, în cazul unui ponei și unui cățel, ambii sălbăticiți și cu lanțuri încastrate în gât. Inimoșii medici ai Vier Pfoten au oferit sprijin medical și au salvat viața acestor animale. Căluțul Mișu a fost un alt caz sfâșietor, un cal în prag de inaniție, luat pe sus de două fete și acum îngrijit cu sprijinul asociației Prietenii Berzelor din Cristian. Dar poate cel mai șocant caz al anului 2017 a fost cel al cățelușei botezată Taria. Cățelul a fost găsit acoperit de smoală. Au urmat curățirea, tundere la piele, zeci de spălături și un proces îndelungat de recuperare prin care, din fericire, a trecut cu bine și a ajuns în grija unei familii extraordinare, în Germania.

„Pentru anul ce urmează ne-am propus să angajăm un responsabil pentru adăpostul ce va fi deschis în curând, să asigurăm hrana animalelor din adăpost în proporție de minim 50% din donații directe de hrană. De asemenea, intenționăm să lansăm un program de voluntariat local și internațional și cel puțin încă o campanie masivă de castrări. Și, la fel de important, ne dorim să organizăm o locație optimă pentru departamentul de pisici”, adauga Andreea Roseti.

*Scris de Bogdan Brylynski

Anda

Related Posts

Read also x